Ukrayna Hakkında

Ukrayna Hakkında ,Karadeniz hırçınlığının karmaşasından olsa gerek, hemen karşı kıyadaki kuzey komşumuz Ukrayna Cumhuriyeti'nde...

İçindekiler

Ukrayna Hakkında

Ukrayna Hakkında, Karadeniz hırçınlığının karmaşasından olsa gerek, hemen karşı kıyadaki kuzey komşumuz Ukrayna Cumhuriyeti’nde, 1991’de kazandığı bağımsızlığından bu yana sular yeni yeni durulmaya başladı. Bağımsızlığın kazanılmasından sonra parçalanmanın eşiğinden dönülmüş, ardından iki süper güç, ABD ve Rusya’nın satranç tahtasında renkli devrimler yaşamış Ukrayna bugünlerde dünya ile kaynaşma çabası içerisinde.

Her ne kadar sosyalist ekonomiden piyasa ekonomisine geçişte epey bir sancı çekilse de, geniş verimli topraklara, zengin yeraltı kaynaklarına, SSCB’den miras kalan güçlü bir sanayiye, kaliteli akademisyen ve araştırmacı kadrolarına ile iyi eğitilmiş (okuma yazma oranı %98’nin üzerinde) iş gücüne ve yaklaşık 50 milyonluk nüfusa sahip Ukrayna, şimdi yeni bir değişim için adeta karınca gibi çalışıyor. Misafirperver insanları, mükemmel mimarisi ve büyük step ormanlarıyla ilgi çeken Ukrayna’da sanki parklar içine kurulmuş şehirlerdeki yüzlerce yıllık katedralleri ve geleneksel mimarisi, mumyalanmış keşiş mezarları ve mükemmel mozaikleriyle açık hava müzesini andırır.

Aslında coğrafi ve kültürel olarak bu ülke ile bizim aramızda iki büyük benzerlik bulunmakta. Türkiye nasıl Asya ve Avrupa arasında bir Avrasya köprüsü ise Ukrayna’ya da bir Avrasya geçidi diyebiliriz. Bunun yanı sıra tıpkı Anadolu da olduğu gibi Ukrayna’nın da doğusu ve batısı arasında derin kültürel farklılıklar vardır. Ülkenin batısı, AB ve ABD taraftarı olup bir Avrupalı gibi yaşasa da doğu bölgesi sanki hala Rus klasiklerinde anlatıldığı gibidir. Örneğin Dostoyevski’nin karakterlerinde görülen ani ruh değişiklikleri Doğu Ukrayna insanında hemen fark edilir. Bunun yanı sıra milliyetçi ve Rusya taraftarıdır.

Ülke Coğrafyası

Ukrayna Doğu Avrupa’da ülke. Doğusunda Rusya, kuzeyinde Beyaz Rusya, batısında Polonya, Slovakya ve Macaristan, güneybatısında Romanya ve Moldova, güneyinde Karadeniz ve Azak Denizi, güneydoğusunda yer alır. Kiev kenti Ukrayna’nın başkentidir.

İklim ve Bitki Örtüsü
Kiev‘de kış aylarında ortalama sıcaklık 1 ile 10 derece arasında değişir, mart ayına kadar kar yağışı devam eder. Yazın ise sıcaklık 14 ile 25 derece arasında.
Türkiye ile aynı meridyende olduğu için saat farkı yoktur. Ülkenin kuzeyde olması nedeniyle Türkiye’den daha soğuk bir iklime sahiptir. hava sıcaklığı kışın kuzey doğuda -8, güney batıda -2, kırımın güney kıyılarında +4 derecedir. Temmuz ayında ise kuzey batıda +18, Kırımın güney kıyılarında +24 derecedir. En yüksek hava sıcaklığı 36 ile 42 derece arasında olup, en düşük -30 ile -40 derece arasında değişmektedir

Ülke Nüfusu ve Sosyal Hayat
Ukrayna’nın başkenti Kiev ülkenin kuzeydoğusunda, Dinyeper Irmağı kıyısında yer alır. Yüz ölçümü 827 kilometre olan kentin nüfusu yaklaşık 2 milyon 700 bin.
Ukrayna’nın Yüz ölçümü : 603,700 Km²’dir. Konuşulan diller : Ukraynaca, Rusça, Tatarca, Romence, Lehçe, Macarca’dır. Başlıca Şehirleri: Harkov (1.470.000), Dnipropetrovsk (1.080.800), Donetsk, (1.031.000), Odesa (1.029.000)’dır. Para Birimi, Hryvna’dır ve 1 dolar yaklaşık 5 Hryvna’dır. Grivna olarak telaffuz edilmektedir. Ukrayna’nın uluslararası telefon kodu +380’dir. Türkiye’den aramak için : 00 + 380 + <Şehrin alan kodu> + <Aranan numara> şeklinde aranmalıdır.

Ülkenin resmi dili Ukraynaca olmakla birlikte nüfusun yarıdan fazlası Rusça konuşmaktadır. Ülkenin doğusu ve Kırım ise büyük oranda Rusça konuşmaktadır. Ayrıca, Kırım bölgesinde ise Kırım Tatarca konuşmaktadır. Kırım Tatarca Altay dil ailesi grubunun Kıpçaklı ağzı lehçesidir
Ülkede Hristiyan, Yahudi ve Müslüman halklar yaşamaktadır. Başkent Kiev’de 2 cami bulunurken, 3 sinagog, 11 protestan kilisesi, 5 roman Katolik kilisesi ve 57 Ortodoks Hristiyan kilisesi vardır. Nüfusun %72’si Ukraynalılardan, %22’si Ruslardan oluşmakla bereber Ukrayna Polonyalıların, Beyaz Rusların, Macarların, Romanyalıların, Moldovyalıların, Slovakların, Bulgarların, Tatarların ve Yahudilerin bulunduğu mozaik bir etnik yapıya sahiptir

Yönetim Biçimi ve Siyasi Hayat
Yönetim biçimi: Başkanlık Tipi Cumhuriyet
Başkent: Kiev
İdari bölümler: 24 bölge, 1 özerk cumhuriyet, ve 2 belediye; Cherkas’ka (Cherkasy), Chernihivs’ka (Chernihiv), Chernivets’ka (Chernivtsi), Dnipropetrovs’ka (Dnipropetrovs’k), Donets’ka (Donets’k), Ivano-Frankivs’ka (Ivano-Frankivs’k), Kharkivs’ka (Kharkiv), Khersons’ka (Kherson), Khmel’nyts’ka (Khmel’nyts’kyy), Kirovohrads’ka (Kirovohrad), Kiev, Kyyivs’ka (Kiev), Luhans’ka (Luhans’k), L’vivs’ka (L’viv), Mykolayivs’ka (Mykolayiv), Odes’ka (Odesa), Poltavs’ka (Poltava), Avtonomna Respublika Krym (Simferopol’), Rivnens’ka (Rivne), Sevastopol’, Sums’ka (Sumy), Ternopil’s’ka (Ternopil’), Vinnyts’ka (Vinnytsya), Volyns’ka (Luts’k), Zakarpats’ka (Uzhhorod), Zaporiz’ka (Zaporizhzhya), Zhytomyrs’ka (Zhytomyr)

Ekonomik Durum
Tüm SSCB devletlerinde olduğu gibi Ukrayna’da da ekonomi ve üretimin bütün sektörleri başta Rusya olmak üzere diğer Sovyet Cumhuriyetlerine bağlıydı. 1991’de SSCB dağıldıktan sonra Ukrayna’da bir çok fabrika, işletme kalmıştı ancak yeni kurulan devletler derin ekonomik ve siyasal krizler yaşamakta oldukları için Sovyetler zamanındaki ilişkiler kesilmişti; işletmeler, fabrikalar çalışamıyordu. Yeni piyasa koşullarında ekonominin yeniden hayata dönüştürülmesi ve canlandırılması senelerce sürdü; haksız özelleştirme sonucu SSCB’den kalan fabrikaların çoğu yeni oligarşinin temsilcilerine neredeyse bedava satılmıştı.

Şimdi Ukrayna’nın ekonomisi biraz da olsa canlanmış durumda, yavaş yavaş çalışmaktadır. Ukrayna’da maden kömürü rezervleri çoktur, ancak yeni teknolojilerin yetersizliği nedeniyle maden kömürü çıkarımı pek gelişmiş değil, ocaklarda sık sık gaz patlamaları meydana gelir. Başlıca ihracatlar, maden kömürü, büyük çaplı borular, hurda demir; Ukrayna’da tarım gelişmiştir ancak AB ve WTI (DTÖ) engelleri yüzünden tarım ürünleri fazla ihraç edilmiyor. Doğalgaz konusunda Ukrayna, tüm Avrupa gibi Rusya’ya bağlıdır; petrol konusunda da Rusya’ya ve Asya ülkelerine bağımlılık söz konusudur. Ukrayna’da sıradan vatandaşların yaşam düzeyi düşük; yoksul sayılabilen insanların sayısı, tüm nüfusun %30’u civarında.

Aynı zamanda iktidar başında bulunanlar (oligarşi) çok zenginler. 2007-2008 başında enflasyon oranları yükselmiş (2007 – %17; Ocak 2008 – % 2,9).
Para birimi Grivna’dır. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200’lük banknotlar tedavüldedir. 1 USD yaklaşık 5 Grıvna’ya eşittir. Ayrıca Türkiye’deki kuruşa karşılık gelen Kopeka vardır ( 100 kopeka = 1 Grv.)

Trafik ve Toplu Taşıma
Ukrayna Türkiye arasındaki ulaşım kara, hava ve deniz yolu ile yapılabilmektedir. Haftada 3 gün THY ve Ukrayna hava yollarının (Aerosvit Havayolları) ülkeye seferleri bulunmaktadır. THY pazartesi, çarşamba, perşembe ve cumartesi Kiev’e uçuyor. Bilet ücretleri gidiş dönüş yaklaşık 300 – 350 Euro arasında değişebiliyor. Boryspil Havaalanı kentin 30 kilometre doğusunda. Taksi ile merkeze ulaşım yaklaşık 30 dolar civarındadır. Ayrıca İstanbul Karaköy limanından ise haftada en az üç sefer Sivastapol, Yatla ve Gözleve limanlarına yolcu gemileri sefer yapmaktadır.

Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi – Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5  Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!